• HOME
 • MODELLEN
 • ACCESSOIRES
 • NIEUWS
 • CONTACT
 • dordrecht overzicht

  Dordrecht

  ook wel Maagd van Dordrecht of Dordreght


  Gebouwd in 1618 op de toen net nieuwe Peperwerf in Amsterdam, door brand vergaan in 1630.

  In juni 1628 keerde de Dordrecht terug in Amsterdam van een reis naar de Oost. Tijdens die reis kregen de twee “kapiteins” op het schip - opperkoopman Francisco Pelsaert (later gezagvoerder op de ‘Batavia’) - en de schipper Adriaan Jacobsz onenigheid. De aanleiding is niet bekend, maar het was waarschijnlijk meer dan een gewone woordenwisseling want Jacobsz hield er een grondige hekel aan Pelsaert aan over. Dit was mede beslissend voor het lot van de 'Batavia' die o.a. door interne onenigheid van koers raakte en uiteindelijk verging.

  Model is uitgesteld tot nader bericht

  Achtergrondinformatie

  De Dordrecht maakte op 28 oktober 1628 deel uit van de vloot die o.l.v. de Batavia zee koos. Op 30 april 1630 is ze ter hoogte van Sierra Leone met volle lading in vlammen opgegaan, aangewakkerd door de brandewijn. De bemanning werd gered maar de kostbare lading ging volledig verloren. Het gevolg was dat er geen sterke drank meer werd gegeven, maar in 1640 werd dit oude gebruik door de VOC weer in ere hersteld. (vocsite.nl, 2015)

  Voor velen onbekend, maar de Dordrecht stond ook aan het begin van de ontdekking van Australië:
  Captain Frederick de Houtman in the VOC ship Dordrecht and Jacob d'Edel, Councillor of the Indies, in the VOC ship Amsterdam sighted the land south of the mouth of the Swan River which they called "d'Edelsland". De Houtman sailed north keeping the coast in sight when he came across small islands surrounded by coral reefs (these Island are still known as the Houtman Abrolhos) (vochistory.org.au, 2015).

  Conform de klasseverdeling van de VOC uit 1614 was de Dordrecht in 1618 het grootste schip wat gemaakt werd, met een lengte van 150 voet.

  Dit model in schaal 1 op 72 is een vergelijkbaar spiegelretourschip als de Batavia. Voor het spiegelornament is als voorbeeld het beeld van de Maagd van Dordrecht genomen, zoals dit in 1616 op het Groothoofdspoort in Dordrecht aangebracht is.
  Moeilijkheidsgraad 3 op een schaal van 4.
  dordrecht view